Siófok télenHagyunk rá némi időt. November elejétől az év utolsó napjáig tart a fontos és szomorú záró esemény. Az év első napjától úgy április-májusig pedig a megnyitó.

Így van ez ezen a télen is. Többször, több okból sikerült alkalmat keresni a baráti beszélgetésekre, eszegetésre, iszogatásra. Ilyenkor felidézzük az év eseményeit, versenyeit, túráit. Ismét meghallgatjuk, miért „volt jó" széllel szemben spinnakert húzni az évadzáró versenyünk rajtjánál. Hogy kinek van gyorsabb hajója, és ki az, aki azért ért be előbb, mert jobban taktikázott. Van, aki a hűtője méreteivel szeret versenyezni.

Több változatban hallhattuk azt a túrát, ahol a kormányos papát az elöl álló gyerek irányította: „Apu, nekimegyünk a szomszéd hajónak! - Apu, cölöp! - Apuuuu! A mólóóóóó!". Volt ezen a télen egy rendszeresen visszatérő témánk is.  Mi lesz a kikötőben maradt, befagyott vitorlással? Mindenkinek kialakult véleménye volt arról, hogy mi, hogyan és mikor fog rajta tönkremenni, összetörni, szétfagyni.  Szomorú látvány egy jégbefagyott, elhagyott hajó. És láss csodát! Ma, 2010. január 11-én „kiküzdették" a kikötő jegéből, többszöri nekifutással áttörték magukat a jégkásán és elhajóztak.  Jó, hogy így ez a hajó megmenekült a fogságtól, de most aztán már jöjjön az igazi jég!

Szeretjük a nyári Balatont, de legalább annyira szeretjük a télit is. Korcsolyázás, fakutyázás - és a jégvitorlázás! Mindig voltak siófoki jégvitorlázók, de 6-8 éve új szánokkal éledt újjá a jéglovagok kis csapata. A mi szánjaink kétszemélyesek, amiben egymás mellett ülnek a vitorlázók. Nevezhetnék túra-jégszánnak is őket, de mi B2 neveztük el, kitalálójáról kapta a „B" betűt, mint Bolcsi bácsi, vagy mint Balaton.  A 2 meg mert kétszemélyes. Nagy előnye, hogy az utast, az érdeklődőt, vagy a gyakorlattal nem rendelkezőt magunk mellé ültethetjük, úgy fagyasztjuk meg. Mi most erre várunk.

Két új fogalommal is gazdagodtunk az elmúlt néhány héten. Az egyik évadzárás alkalmából vitorlázó barátunknak rövid, határozott utasításokat adott kedves felesége. A mellette ülő társa megjegyezte: Te már reffeltpórázon vagy, komám!

Már az évadnyitásnál jártunk, mikor vitorlázók, hajósok beszélgettünk. Valamit közbeszólt egy szörfös barátunk. Erre egy szárazföldi ember csak annyit mondott: Mért beszélsz bele a hajósok dolgába, te lápibohóc!

Február 26-án lesz a siófoki vitorlásbál. Másnapra tervezzük a jégkarnevált. Az öregek azt mondták „A kutya nem eszi meg a telet." Várunk márciusig, aztán, ha mégis megette, vízre szállunk.

Siófok 2010. január11.

                                                                                    Pomucz Tamás           

Pomucz Tamás