Címke: kékszalag

Elkészült az MVSZ 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj összefoglaló filmje

Eufórikus a hangulat sportágunkban, hiszen Berecz Zsombor fantasztikus teljesítményt nyújtva ezüstérmes lett az olimpián, megszerezve a magyar vitorlássport legfényesebben csillogó ötkarikás érmét, de büszkék vagyunk Érdi Mária 13. és Vadnai Benjamin 18. helyezésére is.

Kékszalag a versenyek versenye?

Jártatok már Kékszalag díjkiosztón? Hát az nem semmi! Folyamatosan érkeznek a színpadi dobogóra különféle csapatok, van, hogy tizenvalahányan, van, hogy csak hárman. Aztán olyan is van, hogy egy egy csapat kétszer háromszor is megjelenik. Azt hittem értem a rendszert, de végül is feladtam. Az tuti, hogy aki ott van a Gyógy téri ünnepen az vagy kap valamit, vagy hozzátartozója valakinek, aki kap valamit.

Összefoglaló film az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról

Ez az első összefoglaló film az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról. Köszönet érte az M4 Sportnak. Ilyenek voltak a közvetítés legszebb, legfontosabb és legérdekesebb pillanatai.

A kitartás diadala - újabb megható zárás a Kékszalagon

A Szelíd és az RSM csapata a füredi célban: ezúttal is megható pillanatokkal zárult az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj.

A Kékszalagon innen és túl is van élet

Tudjuk, hogy mindjárt kezdetét veszi a „Kékszalag-világbajnokság”. Tudjuk, hogy a visszaszámlálás már megkezdődött. Tudtuk már 1 évvel ezelőtt, hogy egy év múlva lesz és egy hónappal ezelőtt is, hogy egy hónap múlva lesz.

Vegyes csapatokkal a Kékszalagon

Két ismert zászlóhajóval népszerűsíti a női vitorlázókat és a vegyes csapatokat a Women On Water Hungary (WOW) a július 22-én Balatonfüredről rajtoló 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Az egyik legismertebb balatoni cirkáló, a 75-ös cirkáló Sirocco és a Soponyai Géza építette Nautic 44 CR típusú vitorlás, az Avatar egyaránt nőkkel a fedélzeten vág neki Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyének. A szervezet arra bíztatja a versenyen résztvevő vegyes csapatokat, hogy tűzzék ki a WOW magenta zászlóját a hajójukra, ha nőkkel/lányokkal együtt, vegyes csapatokban, vagy tisztán női csapatokkal indulnak el a tókerülőn.

A tavalyi Kékszalag utolsó befutójának a története

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsónak befutott hajója 8:56:26 órakor, azaz körülbelül három és fél perccel a szombat reggel 9 órai limitidő előtt, a Yardstick II. csoportban értékelt Libra nevű hajó volt. A kormányossal, Simon Zoltánnal (Zamárdi Vitorlás Egylet) beszélgettem, egyebek közt arról, hogy Kékszalagot nyerni nehéz, de utolsó érvényes befutónak lenni sem könnyű...

Ilyen lesz az idei Kékszalag: Interjú a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával

Számos újdonsággal készül a szervező Magyar Vitorlás Szövetség az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, valamint az azt körülvevő fesztiválra. Európa legnagyobb tókerülő versenyének ünnepe a vitorlázók körében főpróbának nevezett Fehér Szalaggal indul, ugyanis a tervek szerint a szombati verseny rajtja előtt látványosan felvonulnak a balatonfüredi móló előtt az eddigi Kékszalag-győztes hajók. Az 53. Kékszalag rajtját megelőző délutánon pedig e-sailing magyar bajnokságra kerül sor a Vitorlás téren. A Fesztivál ideje alatt megjelennek a modellvitorlások is, valamint idén a Kékszalag másnapján a tervek szerint ismét megrendezik a nagy sikerű katamarán gyorsasági versenyt is Audi Speed Challenge elnevezéssel. Minderről beszélgettünk Holczhauser Andrással, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával.

A Kékszalag eddigi győztesei előtt tiszteleg a Fehér Szalag mezőnye

Különleges pillanata lesz az idei Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjnak, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében a verseny első figyelmeztető jelzése előtti pillanatokban – egy erre a célra kijelölt területen - felsorakoznak majd a Kékszalag eddigi győztes hajói.

Kérés a Magyar Vitorlás Szövetségtől

A Magyar Vitorlás Szövetség hosszú távú együttműködésre lépett a vitorlázóknak teljesítményanalitikai megoldásokat nyújtó és a szövetségnek okostelefonos nyomkövetési rendszert biztosító Airmoniq nevű céggel.

Idén újra teljes lesz a Kékszalag programja

Interjú Gerendy Zoltánnal, az MVSZ elnökével

KÉKSZALAG LEGENDÁK: A KLASSZIKUS REKORDER NEMERE II., A SIROCCO ÉS A LILLAFÜRED

Szeretem az optimista embereket. Ilyen típus lehetett dr. Márkus Andor is, aki a második világháború alatt egy 75-ös cirkálót, az akkori kor egyik legnagyobb, leggyorsabb vitorlását rendelte meg a jóhírű Balatonfüredi Hajógyártól. A tölgyfából készült vitorlás a „legalkalmasabb” időben, 1944-ben lett kész, de szerencsésen átvészelte a háborút, a hajógyárat ugyanis elfoglalták a szovjet csapatok, stratégiai jelentőségű üzemként szigorúan őrizték (innen látták el árammal a közeli kórházat), így az üzemcsarnokokat sem bolygathatta senki. Nem csak a Nemere II., hanem a 75-ös cirkáló sorozat következő tagjai, a féligkész Big Boy (ma Sirocco), és a Lillafüred is itt vészelte át a nehéz heteket. Róluk később.

Kékszalag legendák: A Tramontana

A Kékszalag legeredményesebb hajója. 1940 és 1989 között hétszer volt a leggyorsabb a tókerülőn. A Balaton második legöregebb vitorlása, 1910-ben épült Hamburgban, W. von Hecht műhelyében, Tramontana II. néven.

3 hét múlva kiderül, hogy megdőlhet-e a Kékszalag rekordja

2021. július 22-én, reggel kilenc órakor rajtol el az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A tradicionális esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján, idén is több mint hatszáz hajó részvételére számít a verseny rendezője, a Magyar Vitorlás Szövetség.

Egy hónap múlva Kékszalag

Igen, már itt a nyakunkon a következő legendás Balaton kerülő túraverseny, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Július 22-én, napra pontosan egy hónap múlva, csütörtökön reggel kilenckor rajt – és azt, hogy az idő rohan, elsősorban az abszolút győzelemre esélyes csapatok érzik leginkább. Az utolsó hetek a felszerelés finomításával, egy-egy titkos, csak az utolsó napok időjárás előrejelzéseinek függvényében bevetett újítással, szokatlan megoldások kikísérletezésével telnek, véglegesen összekovácsolódnak a csapatok, edzést újabb edzés követ a vízen.

Kékszalag beszámoló - Pride HUN1584

Az idei Kékszalag a hajó és a legénység 3. ilyen megpróbáltatása volt. Tavalyelőtt nagyon kis csapattal, nagyon fáradtan de beértünk, 2019-ben viszont feladni kényszerültünk a versenyt. Idén nagy izgalommal vártuk az időjárás-jelentéseket, és térden állva könyörögtünk az erős szélért… Nekünk finoman szólva is az fekszik. A hajó egy tengerről hazahozott, ex-charter Beneteau Oceanis 411 Celebration, megpakolva közel 10 tonna óceáni riggel, kicsi, nehéz génuával. Ugyan kapott egy Code0-t és egy spinnakert, valamint az ijedősebb menetekre egy méreten aluli gennakert, igazából 10-12 csomós szélben tud menni. Amikor kiderült hogy nem jön be a hidegfront, még el is bizonytalanodtunk kicsit, és fájó szívvel 10-ről 8 főre csökkentettük a legénységet (a spi levétel tempóban 7 embert kiván). A társaságból ráadásul a két kormányoson kívül mindenki újonc, az elmúlt két évben kezdett hajózni, de volt akinek ez volt a második versenye. Szó mi szó, nem nekünk lejtett a pálya, de bizakodtunk.

Forgolódó szélcsendben az 52. Kékszalagon

Izgatottan készültem az idei Kékszalagra, hogy az eddigi YSIII után a YSII-ben mit tudunk majd összehozni. A tavaly beszerzett FPC30-asom inkább a kis, közepes szelet szereti, így én megnyugvással néztem a „forgolódó szélcsendes” előrejelzést. Az idei versenyeim koránt sem voltak mondhatóak kis szelesnek az Ezüst szalagot kivéve, ahova viszont teljesen felkészületlenül mentünk el, így fel is adtuk a versenyt, nagy tanulság volt.

Letölthetőek az 52. Kékszalag és a Nagyhajós Bajnokság képei

Nagyon sok kép készült az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon, valamint a Nagyhajós Országos Bajnokságon. A gyönyörű fotókat Cserta Gábor, Szántó Áron, valamint Szűcs Ábel készítette, és a képek már elérhetőek a Magyar Vitorlás Szövetség photoshelter felületén.

52. Kékszalag – Just a Big Dinghy hajó beszámoló

Pontban két hete, mikor felébredtem az altatásból, nem voltam benne biztos, de 2020. július 30-án (csütörtökön) 9 órakor kilencedszer is elrajtoltunk a Kékszalagon. Idén J24-es hajót sikerült szereznünk. Nagyon jó hajónak bizonyult ebben a kis szélben, ami az idei kékszalagon volt. Élesebben tud menni, mint eddigi hajóink, és a spinakkere miatt a hátszél irányt is jól lehet tartani, így előnyben voltunk a bliszteres hajókkal szemben, akik csak raumban tudtak menni.

Bajusz hívja Rezsőt, Rezső jelentkezz!

Hangzott el az Üvegtigris klasszikus mondata a VHF rádión, teszem hozzá teljesen szabálytalanul a Kékszalagon miközben ültünk a szélcsendben valahol a tavon és vártuk a csodát. A szelet nem hozta meg, de legalább jól szórakozott ötszázharmincöt hajó legénysége.

1 2 3 4 5