Címke: kékszalag

Közeledik az ötvenötödik: Megjelent az idei Kékszalag versenykiírása

Július elején lesz a Kékszalag Fesztivál, amely a Balaton-parton és a vízen zajlik majd. A vitorlásversenyek a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal és a Classic Round - 24. Izsák Szabolcs Emlékversennyel kezdődnek július 1-jén szombaton, egy nappal később lesz a Kékpántlika. Július 6-án reggel pedig elrajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Utóbbinak a versenykiírását most publikálta a rendező Magyar Vitorlás Szövetség.

JÚLIUS ELEJÉN KERÜL SOR A BALATON ÜNNEPÉRE – JÖN AZ 55. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye az idén július 6-án indul Balatonfüredről. A verseny színes parti programokkal egyhetes rendezvénysorozattal várja a versenyzőket, érdeklődőket, szurkolókat, akik tavaly új időrekordnak örülhettek.

Kitefoil-lal a Kékszalagon

Magyar Kitefoil versenyzővel, Deák Tomival sikerült egy rövid interjút készítenünk, aki az 54. Kékszalagon kitefoil-lal jelent meg.

Apró hiba okozta a Kékszalagon a nyomkövetés néhány órás leállását

Bár a szezonból több verseny van még hátra, a Magyar Vitorlás Szövetség versenyei közül augusztus elején éppen zajlik a Nagyhajós Országos Bajnokság és szeptember közepén még sor kerül a Félszigetkerülőre, de már túl vagyunk az Évadnyitón, a Fehér Szalagon és a Kékszalagon. Érdemes mérlegre tenni az idei versenyeken a nyomkövetést, amely pont a legnagyobb versenyen sajnos nem működött tökéletesen. Ennek okairól, az idei fejlesztésekről is beszélt Németh Gábor, az Airmoniq rendszerét fejlesztő cég vezetője a hunsail.hu-nak.

„Közvetítés” és „nyomkövetés” a 2022-es Kékszalagon

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat három olyan csatornán is lehetett követni, ahol kép- és hanganyaggal egyaránt igyekeztek beszámolni az eseményekről. Az M4 sport közvetítése volt a leginkább nagyszabású, én azt választottam.

Szeles - végre - és kalandokkal teli Kékszalag volt az idei - avagy a 3 dobogós 25-ös története

Az idei Kékszalagon végre Aiolosz, a négy égtáj szeleinek ura, s Szeléné, a Hold istennője kegyes volt a hajósokhoz, nem okozva nagy felfordulást és kalandokat. Csak éppen annyit, amennyiből kellő mértékben izgalmas sztorik kerekedtek.

Leértékelt hajósok versenye a Kékszalag árnyékában

A Kékszalag mezőnyéből valóban csak az első 200 hajó tekinthető versenyzőnek? A többi csak zarándok? Gyakran elhangzik ez a sommás ítélet. Tényleg csak a mezőny elején vannak a jó vitorlázók és a végén gyengék kullognak? Lássuk mi a valóság!

Mit csinált a főszereplő? Elkészült a bizonyítvány

A verseny időjárását döntően egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon határozta meg. Az anticiklon peremén egymást követték az északnyugat-délkelet irányú légmozgások, amelyek az előző napokban hosszan tartó, erősen szeles időszakot okoztak a Dunántúlon.

Díjzápor és karnevál Balatonfüreden

Ünnepélyes keretek között fejeződött be július 16-án szombaton a több rekordot eredményező 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető vízi és parti programsorozatot és vitorlásversenyeket összekötő Balaton-parti fesztivál. A balatonfüredi díjátadó ünnepségen több tucat díjat osztottak ki a vitorlázóknak, többek között az abszolút értékelésben első helyet és új csúcsidőt elérő Raiffeisen Fifty-Fifty legénységének, a legjobb női csapatnak, a legidősebb és legfiatalabb versenyzőnek, továbbá “gazdára talált” a Fair Play Díj is.

54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj: Siker a vízen és a parton

Összesen 516 hajó nevezett be a július 14-én csütörtök reggel Balatonfüredről induló, majd július 16-án szombaton reggel véget érő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A végeredmény szerint az induló hajók csaknem 90 százaléka ért be a szombati limitidő lejártáig, ami kiemelkedő arány és a Kékszalag-történelem egyik legjobbja.

"Mindenben volt részünk" - 456. helyen futott be a Prevento

Szombaton reggel 4 óra 42 perc 12 másodperckor befutott a célba a YS III/2 osztályú Prevento csapata. A nyomkövetés és a bójaátfutási adatokból az látszik, hogy nagy valószínűséggel ők az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó befutói. Az eredmény azonban csak a szombat 9.00 órás limitidő lejártával lesz végleges. A kormányossal, Erdélyi Dániel a verseny hivatalos oldalának, a kekszalag.hu-nak nyilatkozott.

Hans Spitzauer osztrák sportlegenda is vízre szállt az idei Kékszalagon

...Mint a Candidate nevű LAGO26 osztályú hajó taktikusa. Az abszolút 25. helyen, az egytestűek között a 12. helyen végzett a tókerülőn ez a meglehetősen kicsi, mindössze 26 lábas, piros színű hajó. A kormányossal, Dieter Schneiderrel ültem le beszélgetni, és néhány perc múlva meglepő részletek derültek ki a hajóról, a mögötte álló szellemi és gazdasági erőtérről – és arról a programról is, amelynek a nevét a hajó viseli.

A Kékszalag rekord szürke eminenciása

A vitorlás világban nemzetközi szinten és Magyarországon is sikeres, de rendkívül szerény hajótervező és hajóépítő zseni, a karbontechnológia alkalmazásának egyik legjobbja, Paulovits Dénes kezében lévő kápolnásnyéki Pauger Carbon Kft. építette és tervezte a Raiffeisen Fifty-Fifty néven futó - Józsa Márton kormányozta - hajót, amely az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon elsőként futott be és 36 másodperccel megdöntötte a 2014-ben elért 7 óra 13 perc 56 másodperces rekordját.

Határozott szélre van kilátás a nappali órákban - időjárás-előrejelzés a versenyre

A Magyar Vitorlás Szövetség partnereként az Országos Meteórológiai Szolgálat (OMSZ) - a korábbi évekhez hasonlóan - dedikált, rendszeresen frissített időjárás-előrejelzést készít az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra.

Minden kékszalagos versenyzőnek: Változik a Rajteljárás!

A tervezetthez képest módosította a versenyrendeződség a július 14-én csütörtök reggel induló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajteljárását.

A Kékszalag útvonalát is érintik az új meteorológiai mérőállomások

Balatonszemes, Szigliget, valamint Keszthely térségében kell figyelnie az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyének, ugyanis ezeken a helyszíneken találhatóak az idén márciusban telepített mérőállomások.

Lezajlott az idei 15. Kékpántlika - Egis Nagydíj

Vasárnap a gyerekek, fiatalok kapták a főszerepet a Balatonfüred előtti vízterületen: itt rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a 15. Kékpántlika - EGIS Nagydíjat. Öt hajóosztályban (Nacra 15., RS Feva, Optimist, 29er, 420) mérték össze tudásukat kedvező, a szombati bő 20 csomós szélnél valamivel gyengébb szélben - szép számú közönség előtt

Családi nap a Balatonon Kékpántlikával

Július 10-én vasárnap rendezik a Balatonfüreden a fiatalok "kékszalagját", a 15. Kékpántlika EGIS Nagydíjat, amelyen a fiatal vitorlázók mérik össze erejüket a balatonfüredi part közelében lévő vízterületen.

Vitorlás szemmel: Ilyen jó felkészülésünk még nem volt, Podcast Váradi Szabó Jánossal

A Magyar Vitorlás Szövetség podcastsorozattal készült az idén az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, a különböző epizódokban a végső győzelemre legesélyesebb katamaránok képvelői szólalnak meg. Ezúttal Váradi Szabó János, a Nanushka Forestay kormányosa beszél többek között a versenyre való felkészülésről, az edzésekről.

A fiatalokkal nyit az idei Kékszalag fesztivál - Egész napos lesz a Kékpántlika

Az idei esztendőben hagyományteremtő módon a fiatalok nyitják meg az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjhoz kapcsolódó Kékszalag Fesztivált Balatonfüreden. A Jövő bajnokai lesznek ugyanis a főszereplők a legnagyobb és legnépszerűbb európai tókerülő rajtját megelőző vasárnap. Miközben az ifjú sportolók a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen mérik össze tudásukat, a parton minden a vitorlázásról, azon belül is az utánpótlásról szól majd. A szervező Magyar Vitorlás Szövetség ezen a napon nem csupán a versenyzők barátait, családtagjait, edzőit és hozzátartozóit kívánja megszólítani, hanem a vitorlázás a vitorlás táborok, és az élsport iránt érdeklődő fiatalokat és szüleiket.

1 2 3 4 5