Az éves olvasottsági rekordot általában a Kékszalag, vagy valamilyen havaria hozza el nekünk. Persze ha közelről megnézzük mire is voltatok 2018-ban a leginkább kíváncsiak, akkor megállapíthatjuk, hogy az egész egy jó nagy havaria volt a szónak pozitív értelmében (ha van ilyen egyáltalán).
Történt valamikor 2017-ben, hogy Gerő András (újra) beleesett egy kalózba. Az elhatározás szerint Ildikóval idén minél több versenyen elindulnak, ezzel népszerűsítve a kishajós vitorlázást, na meg mert igen nagy vicc (ha lehet így hívni). Persze az időjárás és úgy általában a viszonyok nem feltétlenül asszisztálnak a tervekhez. Így lehetett, hogy az idén először megrendezett Ezüst Szalag vitorlásversenyen is elindultak. András beszámolójának sorai tényszerűen, már-már könnyedén veszik vállukra az események hullámait, mit egy kalózt a viharos éjszakai Balaton. Pedig aki volt már kint vízen erős szélben sötétben, az tudja, hogy egy kajütös tőkesúlyos hajóban sem feltétlenül öröm az élet ilyenkor, nemhogy egy svertes kishajóban.
Így történhetett, hogy magasan a legnagyobb olvasottságot az
All inclusive, és tényleg! Ezüstszalag 2018.” című cikk érte el, melyen csaknem 15ezren szórakoztak/okultak/vagy kaptak kedvet a kalózozáshoz. Reméljük a legutóbbiak vannak a legtöbben.

András nem tud mellé nyúlni, valószínűleg valahonnan kisujj tájékról indulnak azok az érzések, amik aztán az egész tenyerére kiterjednek, hogy aztán teljes testújjal ránehezedhessen vele arra a témára, ami kicsit mindenkit érdekel, amivel kicsit mindenki foglalkozik, akinek senki sem része, de mégis mindenki részt vesz benne így vagy úgy.
Így lehet, hogy a „Vitorlázás osztálytársadalma” című írása, közel 10ezer olvasóval a második helyre került. A cikk és a rá érkező reakciók is megosztották a vitorlázókat. Sokan egyetértettek vele, de sokan nem. Nincs is ezzel semmi baj. Nem kell mindig mindenkinek mindenben egyetértenie, sőt, az egyet nem értés az, ami előre mozdítja a dolgokat. Ha csak egymás vállát veregetjük, akkor nem jutunk egyről a kettőre, vagy egyik kasztból a másikba.

A papírformától 2018-ban erősen elbúcsúztunk. Bár a harmadik cikk is balesethez kapcsolódik, nem feltétlenül vitorlázásról szól. Személy szerint kifejezetten örülök annak, hogy manapság amikor a médiát elárasztják a csöcsöscsajos, kigyúrtfickós fényképek, amikor minden a nagyobbról a gyorsabbról a drágábbról szól, akkor egy olyan cikk is át tudja ütni az ingerküszöböt, ami kifejezetten a józan észre hat. Azt gondolnánk, hogy a fuldokolás felismerése egyszerű, hiszen a filmeken is jól látszik, ha valaki készül megfulladni. Jól látható módon a külvilág (és a film nézőinek) a tudtára hozza, hogy ő most bizony nem kap levegőt. Ennek érdekében kiabál, kalimpál, csak úgy habzik körülötte a víz. A valóság pedig nem is lehetne ennél prózaibb. A fulladozó ember, már nem kalimpál, már nem kiabál (hiszen nincs is levegője, amivel ezt véghez tudná vinni). A fulladás egy meglehetősen csendes folyamat.


A „Felismered, ha valaki fuldoklik a vízben?” című cikket Michaletzky Luca találta és fordította magyarra, hogy aztán közel 7ezer olvasóhoz juttassa el. Ha idén, vagy a következő években csak egyetlen ember életét is megmentjük ezzel, már megérte. Ha valaki még nem olvasta, érdemes megtenni, mert örökérvényű és életmentő a cikkben leírt tudás.

Persze a top 10-be egyéb cikkek is bekerültek. Amikor a Bavaria gyár 2018 áprilisban csődöt jelentett (csődvédelmet kért), sokan egyből egy nagy márka végét látták a történetbe.
A gyár persze rögtön kiadott egy sajtóközleményt, hogy mindenki megnyugodhat, minden úgy meg tovább mint régen.
Szeptemberig kellett várni, hogy az iménti kommüniké mögé valós tartalom is kerüljön, amikor meglett az új befektető CMP Capital Management-Partners GmbH csoport személyében.

A Balatoni szezon egyre hosszabb. Egyre többen dacolnak a hideggel és a megszokásokkal. Az első „Téli vitorlástúra” is felborzolta a kedélyeket.
Az érdeklődést jól mutatja, hogy a 2019-es évet is téli túrával kezdjük! Még lehet csatlakozni!

Azért a versenysportot se hanyagoljuk el teljesen, főleg ha világbajnoki érmet szerez egy versenyzőnk, mint az Berecz Zsombor tette FINN hajóosztályban Aarhusban: „Berecz ezzel történelmet írt, minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét érte el a világbajnoki címmel, aktív olimpiai osztályban ilyet ugyanis magyar vitorlázó még nem nyert.”

Azért a Kékszalagot sem hagyhatjuk ki. Idén is (mint minden évben) felmerült: „Miért csak az élmezőnyről szólnak a hírek”. Itt próbáltam meg leírni, hogy szerintem kiről is szól a Kékszalag.
Persze Andrásék itt is körbementek, amire megint csak elég sokan rácsodálkoztak.

Folytathatnám az összefoglalót, hiszen idén is több mint 500 cikket közöltünk tőletek, nektek. Köszönjük, hogy velünk voltatok 2018-ban, külön köszönünk minden cikket, képet, videót, amit küldtetek nekünk!

Tegyetek így idén is, tartsatok velünk 2019-ben is!

BÚÉK!